Home > beheer_en_onderhoud > rijkswegen > 7.3 Beheer en onderhoud rijkswegen
7.3 Beheer en onderhoud rijkswegen
Onder dit programma vallen alle activiteiten die noodzakelijk zijn om het rijkswegennet (en de onmiddellijke omgeving daarvan) in die conditie te houden, die noodzakelijk is voor het vervullen van de primaire functie. Dit betreft het faciliteren van vlot, veilig en comfortabel vervoer van personen en goederen onder de randvoorwaarde van een kwalitatief hoogwaardig milieu. Het beheer en onderhoud rijkswegen omvat maatregelen aan verhardingen, bruggen en viaducten (de zogeheten kunstwerken), verkeersvoorzieningen, landschap en milieu en exploitatie.
7.3.1 Budget beheer en onderhoud rijkswegen

Klik op de afbeelding voor een vergroting
Indachtig de kabinetsreactie op het IBO Beleid en Onderhoud om extracomptabele informatie te verstrekken over de wijze waarop de middelen voor beheer en onderhoud worden aangewend, is hieronder een verdeling gegeven van de gelden over verhardingen, bruggen en viaducten (kunstwerken), systemen voor dynamisch verkeersmanagement (DVM), arealen voor landschap en milieu en exploitatie. Deze percentages zijn gebaseerd op een meerjarig gemiddelde. Van jaar tot jaar kan het actueel uitgegeven percentage fluctueren als gevolg van de leeftijd van het areaal.
7.3.2 Basispakket beheer en onderhoud rijkswegen
Een voorwaarde voor optimaal gebruik van het wegennet is betrouwbaarheid van de infrastructuur van wegen, bruggen, viaducten, tunnels, aquaducten, matrixborden, verkeerscentrales en verkeersvoorzieningen. Randvoorwaarde hierbij is een kwalitatief hoogwaardig milieu rond de rijkswegen. Dit kan alleen worden gegarandeerd indien de infrastructuur preventief beheerd en onderhouden wordt. Dit in tegenstelling tot correctief onderhoud, waarbij de beheerder geconfronteerd wordt met functieverlies en de gebruiker ongewild voor onaangename verrassingen wordt geplaatst. Zowel preventief als correctief onderhoud vallen onder het basispakket.
Binnen de budgetten voor beheer en onderhoud wordt vooralsnog een deel van de kosten voor de levensduurproblematiek van de stalen kunstwerken ingepast, alsmede een deel van de kosten van de noodzakelijke vervanging van de betonverharding van de A1 tussen Hengelo en de Duitse grens. Het meerjarig beschikbare budget voor het hoofdwegennet daalt hierbij niet. Wel is er hierdoor in de jaren 2009 en 2010 tijdelijk minder geld beschikbaar voor regulier onderhoud. Naar de mate waarin het mogelijk is de levensduurproblematiek voor de stalen bruggen in te passen, zonder de kwaliteit van het wegennet aan te tasten, wordt onderzoek ingesteld. Op basis van de uitkomst van dit onderzoek vindt besluitvorming plaats over de definitieve inpassing.
Om verkeersoverlast zo veel mogelijk tot een minimum te beperken, worden deze werkzaamheden goed afgestemd, zowel onderling als met de werkzaamheden die voortkomen uit het aanleg- en fileplan, het ZSM-programma alsmede de werkzaamheden van andere wegbeheerders.

Klik op de afbeelding voor een vergroting
7.3.3 Servicepakketten beheer en onderhoud rijkswegen
Naast het wegwerken van de onderhoudsachterstanden in het kader van het plan van aanpak beheer en onderhoud, opgenomen in de verdiepingsbijlage Infrastructuurfonds 2004 (TK, 29200 A, nr. 2) bevat dit pakket de volgende werkzaamheden:
- Servicepakket Meer Vlot: kleinschalige verbeteringen voor het goederenvervoer, zoals uitbreiding van de parkeervoorzieningen voor vrachtauto’s en het aanpassen van verkeerslichten ten behoeve van de doorstroming van het vrachtverkeer. In 2008 en 2009 ligt het accent op de beveiliging van verzorgingsplaatsen uit de Top 20 zoals besproken met de Tweede Kamer.
- Servicepakket Meer Veilig: in het kader van de impuls verkeersveiligheid voor niet-autosnelwegen die in beheer zijn bij het rijk worden in de periode 2007 tot en met 2010 essentiële herkenbaarheidskenmerken aangebracht en wordt een aantal effectieve verkeersveiligheidsmaatregelen genomen, zoals het aanbrengen van bermverharding of het ombouwen van een kruispunt tot rotonde.
- Servicepakket Meer Kwaliteit Leefomgeving: bijdragen aan het meerjarenprogramma bodemsanering en het meerjarenprogramma ontsnippering.

Klik op de afbeelding voor een vergroting
7.3.4 Groot variabel onderhoud rijkswegen
In de periode 2009 tot en met 2011 wordt er een groot variabel onderhoudsproject uitgevoerd. De betonweg A1 tussen Hengelo en de Duitse grens is aan het eind van zijn technische levensduur. Deze wordt gesloopt en vervangen door een ZOAB-weg.
Van de 274 stalen bruggen in het hoofdwegennet is bij vooral oudere exemplaren in toenemende mate sprake van ernstige scheurvorming in de stalen rijdekken. Deze scheurvorming wordt veroorzaakt door een aanzienlijk hogere belasting met zwaar vrachtverkeer dan indertijd bij het ontwerp kon worden voorzien. De Moerdijkbrug en drie kleinere bruggen zijn al hersteld. De komende 5 jaar zullen de rijdekken van nog tien grote stalen bruggen duurzaam versterkt of (gedeeltelijk) vervangen moeten worden.