Home > beheer_en_onderhoud > hoofdwatersystemen > 7.2 Beheer en onderhoud hoofdwatersystemen
7.2 Beheer en onderhoud hoofdwatersystemen
Onder dit programma vallen alle activiteiten die noodzakelijk zijn om het hoofdwatersysteem in die conditie te houden die noodzakelijk is voor het vervullen van de primaire functies waterkeren en integraal waterbeheer.
7.2.1 Budget beheer en onderhoud hoofdwatersystemen

Klik op de afbeelding voor een vergroting
Indachtig de kabinetsreactie op het IBO Beleid en Onderhoud om extracomptabele informatie te verstrekken over de wijze waarop de middelen voor beheer en onderhoud worden aangewend, is hieronder een verdeling gegeven van de beheer- en onderhoudskosten over dijken, dammen en duinen, over stormvloedkeringen, over kustlijnzorg en over water (ten behoeve van waterkwaliteit en -kwantiteit). Deze percentages zijn gebaseerd op een meerjarig gemiddelde. Van jaar tot jaar kan het actueel uitgegeven percentage fluctueren als gevolg van de leeftijd van het areaal.
7.2.2 Basispakket beheer en onderhoud waterkeren
Het basispakket beheer en onderhoud waterkeren bevat:
- Kustlijnhandhaving (conform de basiskustlijn zandige kust niveau 1990);
- Beheer en onderhoud stormvloedkeringen en rijkswaterkeringen (conform Wet op de Waterkering).

Klik op de foto voor een vergroting
In de begroting 2008 was een waarde bij de indicator opgenomen van 100%. Dit hield in dat 100% van de keringen een zelfde technische staat had als in het referentiejaar 2006.
Inmiddels heeft de zogenaamde ‘tweede toetsing’ plaatsgevonden waaruit blijkt dat 62% van de primaire waterkeringen in beheer bij het rijk voldoet aan de WoW-eisen. Deze 62% correspondeert met de eerdere 100%. Het beheer en onderhoud programma is er opgericht dit percentage vast te houden. Het verbeteren van dit percentage richting 100% (en dus het voldoen aan de WoW) moet worden gerealiseerd via het aanlegprogramma.

Klik op de foto voor een vergroting
7.2.3 Groot variabel onderhoud waterkeren
Er zijn geen grote onderhoudsprojecten waterkeren > € 30 mln voorzien in 2009.
7.2.4 Basispakket beheer en onderhoud waterbeheren
Onder het Basispakket beheer en onderhoud integraal waterbeheer vallen alle activiteiten die noodzakelijk zijn om het hoofdwatersysteem op een zodanig kwaliteitsniveau te houden dat dit voldoet aan de vigerende regelgeving. Hierbij valt te denken aan beheer en onderhoud van:
- rijkswateren ten behoeve van maatgevend hoogwater (MHW);
- stuwende en spuiende kunstwerken;
- rijkswateren ten behoeve van waterkwaliteit;
- oevers en bodems;
- vergunningverlening en handhaving.
Bovendien valt onder het basispakket de voorbereiding van Waterbeheer 21ste eeuw (WB21), de implementatie van de Kader Richtlijn Water (KRW) en de activiteiten in het kader van Natura 2000. Zowel de KRW als Natura 2000 streven naar het beschermen van gezonde watersystemen die een duurzaam gebruik mogelijk maken. Voor de KRW moeten stroomgebiedbeheersplannen opgesteld worden. Die bepalen welke maatregelen op het terrein van beheer en onderhoud genomen zullen moeten worden om aan de KRW te blijven voldoen.

Klik op de afbeelding voor een vergroting
7.2.5 Groot variabel onderhoud waterbeheren
Het betreft beheer en onderhoudsactiviteiten die voortvloeien uit het plan van aanpak achterstallig onderhoud 2003, welke was bijgevoegd bij de begroting van het Infrastructuurfonds 2004 (TK, 29200 A, nr. 2). In het kader van dit plan is een aantal projecten gedefinieerd. Het gaat hierbij om de projecten Renovatie stuwen in de Lek en Masterplan Haringvliet. Deze projecten worden in hoofdstuk 5 nader toegelicht.